Ronnie Overgoor: Veel corporates en grote bedrijven zijn, hoewel ze misschien best een paar keer hebben geoefend, nog steeds enorm zoekende. Ik snap de breedte van de kanalen die je kan aanbieden, maar laten we inzoomen op zo'n online seminar of een online event of webinar. Een interactief gebeuren, samenzijn online. Wat zijn de kenmerken om het goed te doen? Kun je een paar dingen noemen waarop in ieder geval gelet moet worden?
Marthijn Pieters: Wat ons betreft is het altijd live, dus je moet zorgen dat de kwaliteit van je content, van je sprekers, zo fantastisch is dat je dat ook live durft te doen. En waarom moet je dat dan live doen? Omdat je op dat moment de meest echte interactie met de kijkers krijgt. Iedereen voelt aan zijn water, dat het onnatuurlijk voelt als het een vooraf opgenomen filmpje is waarin een presentator een vraag stelt en een gescript antwoord gaat geven, om vervolgens te zeggen "het Nederlandse publiek vindt x". Het voelt onecht, laten we dat vooral niet doen. Dus het moet live zijn. Er moet heel veel interactie in een uitzending zitten, want dat levert namelijk data op waar je na afloop wat mee kunt. En de belangrijkste voorwaarde is dat je als bedrijf ook daadwerkelijk iets gaat doen met de uitkomst van je uitzending. Op dit moment worden er dagelijks, ik denk wel 50 of 100 evenementen georganiseerd door bedrijven. En morgen zeggen ze: "dat evenement was een succes en we gaan nu weer business as usual iets anders doen". Alleen, die volgende dag begint het spel pas, want je hebt de werving gedaan, je hebt 1.000 man in je uitzending gekregen, en je hebt 100 man die hebben gezegd: "nou, Ronnie, ik wil die dienst of dat product wel van jou kopen', of "ik wil mezelf beter maken, ik wil leren", en er gebeurt helemaal niks. Dat verdwijnt, dat excel sheet verdwijnt nog steeds onderop de stapel.
Ronnie Overgoor: Dat gebeurt nog steeds. "Het is gelukt, het was een mooi event".
Marthijn Pieters: Ja, en dan posten we een mooie foto van de regieset en het decor op LinkedIn en zeggen mensen "dit was een succes".
Ronnie Overgoor: En jij zegt: "dan begint het pas"?
Marthijn Pieters: Ja, dan begint het spel pas, want op dat moment moet je eigenlijk met je cliënt of met je prospect of met je leerlingen of wie je publiek dan ook is, in gesprek en zeggen: "jij hebt wel de moeite genomen om je in te schrijven, je hebt je gegevens achtergelaten en je hebt vervolgens niet live gekeken. Waarom dan niet?". Of "je bent na een half uur afgehaakt". Je hebt in die uitzending allerlei informatie van jezelf prijsgegeven, maar hoe kunnen we je als bedrijf nou daadwerkelijk helpen? En als we dat als corporate wereld doen, denk ik dat je een veel beter rendement op je evenement hebt.
Ronnie Overgoor: Samengevat zeg jij: doe het live, zorg voor zoveel mogelijk interactie om data te verzamelen en om het interessant te maken,
Marthijn Pieters: Om de Zoom-moeheid te overleven.
Ronnie Overgoor: Precies, om anders te zijn. En als derde: ga met die data vanuit strategie ook iets doen en gooi het niet in een bak in de la.
Marthijn Pieters: En automatiseer het, want we hebben allemaal dat voornemen om er de volgende dag iets mee te gaan doen, alleen dan staat de volgende uitdaging alweer voor de deur en gaan we daar op focussen. Zorg dat dat geborgd is in je bedrijf. Misschien nog een belangrijke om te vermelden; er wordt op dit moment heel veel data geproduceerd. Die is ook nog allemaal on demand beschikbaar, en dan zouden deze regels allemaal niet gelden voor on demand. Dat gaat niet, maar het hele proces wat in die on demand uitzending ook plaatsvindt, dus het luisteren naar de on demand kijker, moet je goed inrichten.