Presentators, voor een succesvol webinar zijn dit de 13 belangrijkste ingrediënten

Presentators, voor een succesvol webinar zijn dit de 13 belangrijkste ingrediënten

Wat zijn de geheimen van een succesvol webinar? Wat zorgt ervoor dat je kijkers tot aan het einde van de uitzending erbij blijven? Dit zijn de 13 belangrijkste ingrediënten die van je webinar een succes maken. 

Een webinar hosten is in veel opzichten hetzelfde als het geven van een presentatie. Toch zijn er genoeg verschillen. Die verschillen zorgen ervoor dat je je er echt nog goed in wilt verdiepen. Doordat webinars interactief én voor de camera zijn, heb je een heel andere ervaring. Het is daarom als presentator belangrijk om er goed voorbereid in te stappen. Houd je aan deze dertien punten, dan kom je goed beslagen ten ijs. We hebben ze in de loop van jaren ervaring met webinars verzameld.
 

1. Leg voor een succesvol webinar in het begin uit hoe alles werkt en wat deelnemers kunnen verwachten

Bij elk webinar zijn er deelnemers die voor het eerst aan een webinar meedoen. Voor hen is het altijd even wennen. Begin daarom altijd met een korte uitleg over hoe het webinar werkt en hoe deelnemers optimaal kunnen meedoen. Dit geeft laatkomers tegelijkertijd de mogelijkheid om aan te schuiven voordat de werkelijke inhoud begint.
 

2. Succesvol webinar: zorg voor een duidelijke structuur en opbouw

Begin het webinar met te vertellen hoe de structuur van je verhaal eruit ziet. Bijvoorbeeld: ‘3 toekomstscenario’s voor de vastgoedmarkt in Amsterdam.’ Als kijker weet je dan dat er 3 scenario’s volgen. Dit creëert veel duidelijkheid. Zorg er vervolgens voor dat elk onderdeel ongeveer evenveel aandacht krijgt, anders is de balans zoek. Qua opbouw is het altijd goed om voor een schaal te kiezen: van het minst waarschijnlijke tot het meest waarschijnlijke scenario. Kies er altijd voor om het meest interessante item tot het laatst te bewaren. Dan houd je de aandacht van de kijker zo lang mogelijk vast.
 

3. Houd de informatie op een slide beknopt

Gebruik bij voorkeur een powerpoint presentatie, die ondersteunt het verhaal. Let er wel op dat de informatie heel beknopt is en dat er één hoofdpunt per slide staat. Zoals in het voorbeeld hierboven: ‘Scenario 2: buitenlandse investeerders nemen de markt over.’ Kijkers krijgen anders te veel informatie. Het kan wél goed werken om een beeld te gebruiken die het verhaal ondersteunen.
 

4. Zorg voor voldoende afwisseling

Niets is saaier dan kijken naar een monoloog van 1 spreker die ook nog eens achter een bureau zit. Kijkers gaan dan wegzappen. Zet daarom meerdere sprekers in, of neem er een moderator of presentator bij. Wissel regelmatig van spreker, zodat het webinar dynamisch blijft. Laat tussendoor een filmpje, product of je eigen online platform zien, om nog meer afwisseling te creëren.
 

5. Betrek voor een succesvol webinar de deelnemer actief bij de presentatie

Laat een webinar echt voor je werken. Hét voordeel van een webinar ten opzichte van een gewone televisie-uitzending is dat kijkers live kunnen meedoen. Stel bijvoorbeeld (poll)vragen aan de kijkers. Je hebt dan direct in het webinar de uitkomst. De reacties van je kijkers kun je dan in de uitzending gebruiken, door er verder op door te gaan. Las ook voldoende ruimte in om kijkers vragen te laten stellen en die te beantwoorden.
 

6. Zet de kijker aan tot actie!

Voeg een call-to-action knop toe aan je presentatie. Op die manier bied je nog meer waardevolle informatie voor de kijker én kun je als bedrijf waardevolle data verzamelen.
Denk bijvoorbeeld aan een aanvullend e-boek dat de kijker kan downloaden en waarmee je als bedrijf e-mailadressen verzamelt. Twee vliegen in één klap.
 

7. Practice makes perfect: oefen

Er staat ineens een camera op je gericht. Wanneer je dat niet gewend bent, kun je zomaar gaan stamelen en hakkelen. Het gebeurt vaak genoeg. Oefen dus thuis of op kantoor alvast het verhaal. Neem het bijvoorbeeld op en kijk het terug. Zo kun je ook nog bepalen of er aanpassingen aan de presentatie nodig zijn.
 

8. Houd het tempo laag

Als presentator kun je niet rustig genoeg presenteren. Zorg daarom dat het tempo laag blijft en er genoeg rustmomenten in de presentatie zitten.
 

9. Wissel oogcontact af

Als online presentator bedien je zelf vaak het systeem. Hierdoor zul je af en toe naar het beeldscherm moeten kijken. Dat is helemaal niet erg en stoort deelnemers niet. Wissel het kijken naar het scherm af met rechtstreeks in de camera kijken en het eventueel bestuderen van aantekeningen. Deze wisselingen komen heel natuurlijk over, zolang ze maar rustig gebeuren.
 

10. Benoem wat je doet

Wanneer je bepaalde handelingen uitvoert met het systeem, bijvoorbeeld tekenen of het opstarten van een filmpje, laat het publiek dan weten waarmee je bezig bent. Dit vergroot de duidelijkheid en maakt het makkelijker voor hen om het webinar te volgen.
 

11. Zeg wie de vraag stelt

Wanneer je als presentator een doorgestuurde vraag beantwoordt, lees deze dan voor en noem de vragensteller bij naam. Bijvoorbeeld: ‘Dit is een vraag van Karlijn. Zij wil weten hoe het kan dat cryptovaluta zo volatiel zijn.’ Dit maakt het webinar persoonlijker en bevordert meer interactie: andere deelnemers zullen zich herkennen in Karlijn en makkelijker ook een vraag durven stellen.
 

12. Samenvatten

Deelnemers krijgen een hoop informatie te verwerken tijdens een webinar. Ze horen en zien nieuwe informatie, stemmen op polls en chatten in geval van vragen. Kortom, veel handelingen tegelijkertijd. Het kan daarom geen kwaad af en toe samen te vatten om iedereen weer de kans te geven aan te sluiten.
 

13. Sluit het webinar kort en bondig af

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk deelnemers op de actie buttons klikken en de enquête invullen, is het van groot belang dat het einde van het webinar kort en bondig is. Anders dan bij een fysiek seminar is er voor deelnemers namelijk geen drempel om vlak voor het einde weg te gaan. Geef ze hiervoor zo min mogelijk de gelegenheid.

 

 

 

 

Wil je meer weten?

 

Neem contact met ons op

Rico Hoeboer
020-8457405
rico@onlineseminar.nl

 

Vorig artikel Zo bepaal je wat een webinar moet opleveren
Volgend artikel Case: kennis delen tijdens een webinar doe je zo op een slimme manier

Theme picker

Succesverhalen

Hoe we samen ambities waarmaken, hindernissen overkomen en resultaat boeken.


RTL Z

Hoe webinars traditionele tv versterken

Het Juridisch Loket

Slim opleiden via webinars

UMC Utrecht

Webinars als bron van medische info

UWV

Een baan vinden met hulp van webinars

Virtual Events


Meer informatie

Investor Relations Broadcasts


Meer informatie