Hoe de pandemie invloed heeft op marketing voor Health Care Professionals

Hoe de pandemie invloed heeft op marketing voor Health Care Professionals

Als gevolg van de pandemie moest de farmaceutische industrie het 'nieuwe normaal' radicaal omarmen. Er ontstond een verschuiving van face-to-face verbindingen met Health Care Professionals (HCP's) naar een volledig virtuele wereld. Maar zal dit ook na de pandemie zo blijven? Bij Reuters Events’ Pharma Marketing Europe zochten we samen met marketingleiders uit de hele wereld naar antwoorden.

In een boeiende sessie met 61 marketingleiders bespraken we hoe online de industrie zal beïnvloeden, nadat het gebruik ervan door de pandemie in een stroomversnelling is geraakt. We hebben gekeken hoe de industrie het beste kan verbinden, kan engageren en resultaten kan meten. Eén ding werd duidelijk uit de discussie: de pandemie zal een blijvend effect hebben. ‘Waarschijnlijk gaan we over op gemengde vormen, waarbij we online conferenties combineren met fysieke bijeenkomsten', aldus Rico Hoeboer, Business Development Manager van Online Seminar. ‘De omvang en frequentie van grote conferenties behoren waarschijnlijk tot het verleden.’

Verbinding: relevante content is belangrijk

Rico’s opmerkingen worden ondersteund door onderzoek dat in augustus 2020 is uitgevoerd door adviesbureau Accenture. Daarin staat dat 87 procent van de HCP's alleen virtuele of een mix van virtuele en persoonlijke ontmoetingen wil, zelfs na afloop van de pandemie. ‘Goedgekeurde e-mail blijkt de beste manier te zijn om hen te bereiken', zegt Rico. ‘De marketingleiders benadrukten echter het belang van relevante content. HCP's ontvangen grote hoeveelheden digitale content die minder relevant is en het doel mist. Het is beter om minder maar hyperrelevante content te delen, dan om grote hoeveelheden te versturen, alleen maar omdat dat op de kalender is ingepland.’

Engagement: hoe vermijd je 'digitale vermoeidheid'?

Als het gaat om engagement van het publiek, blijkt uit onderzoek dat HCP's graag meer informatie zouden willen ontvangen, maar hier simpelweg geen tijd voor hebben. ‘Vanwege die reden is het volgens de marketingleiders belangrijk om de inhoud relevant en gemakkelijk toegankelijk te houden. Daarom hebben bijeenkomsten op afstand waarschijnlijk een 133% langere engagementsduur dan persoonlijke ontmoetingen. HCP's kunnen er naar kijken als het hen uitkomt', zegt Rico. ‘Tegelijk zijn te veel platforms en kanalen verwarrend en zorgen ze voor een gevoel van 'digitale vermoeidheid' bij het publiek. De juiste keuze is essentieel. Het gezegde less is more is enorm van toepassin binnen de farma.

Meetbaarheid: het creëren van klantprofielen

De marketingleiders geven aan dat ROI niet de drijvende kracht is achter hun activiteiten. Het creëren van strategische en waardevolle relaties is veel belangrijker. Wat ze echter ook onderkennen is dat het slim is om de juiste profielen van hun klantenbestand op te bouwen. Online maakt een veel gedetailleerdere analyse mogelijk dan fysieke ontmoetingen. Waar klikken mensen op? Hoe lang kijken ze?

Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat bedrijven die gebruikmaken van inzichten in het gedrag van klanten, 85% beter presteren dan hun collega's. Ook bij Online Seminar zien we dit in onze webinars en virtuele evenementen: ze geven hen veel waardevolle data die ze in het hele bedrijf kunnen gebruiken. Dat alleen al zorgt ervoor dat online in de farma-industrie blijvend is, ook na de pandemie.

 
 

 

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op

Rico Hoeboer / Sjors van den Camp
020-8457405
rico@onlineseminar.nl/sjors@onlineseminar.nl

Vorig artikel Prinsjesdagontbijt: zó organiseer je een online event voor 700 ondernemers
Volgend artikel Wanneer kies je voor een hybride event?

Theme picker

Succesverhalen

Hoe we samen ambities waarmaken, hindernissen overkomen en resultaat boeken.


RTL Z

Hoe webinars traditionele tv versterken

Het Juridisch Loket

Slim opleiden via webinars

UMC Utrecht

Webinars als bron van medische info

UWV

Een baan vinden met hulp van webinars

Virtual Events


Meer informatie

Investor Relations Broadcasts


Meer informatie